Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe ciasteczka z lemon curd Zewy
Orzechy posiekać w robocie z nożami do siekania.
50 g odłożyć do obtaczania ciasteczek a 50 g wrzucić do misy robota z nożami do siekania.
Potem dodać pozostałe składniki na ciasto, mieszać aż się połączą.
Ciasto wyjąć z misy, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki i wałkować na placek nie za gruby i nie za cienki.
Okrągłą foremką ( śr. 6 cm ) wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Powinna być parzysta liczba ciasteczek.
Ciasteczka piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Potem ciasteczka wystudzić i smarować jedno lemon curdem i zakrywać drugim.
Na koniec posmarować ciastko dookoła lemon curdem i obtoczyć w odłożonych posiekanych orzechach.