Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowa choinka
Kroki postępowania
Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.Żółtka utzreć z cukrem. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, mleko ,cukier waniliowy i na koniec olej.
Wyrobić ciasto starannie. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie podzielić ciasto na 4 porcje.
Czwartą część ciasta przekładamy na papier do pieczenia wyłożony na blaszce, przykładamy formę choinki i dociskamy. Nadmiar ciasta zdejmujemy.
Ciasto w środku formy smarujemy rozmąconym białkiem z łyżką cukru.
Nakładamy 1/4 nadzienia orzechowego i przykrywamy ciastem.
Z resztek ciasta robimy ozdob i przyklejamy białkiem.
Wierzcg ciasta też posmarować białkiem.
Orzechy zmielić dodać cukier puder , 4 łyżki gęstej śmietany i 2 łyżki alkoholu orzech laskowy. Dokładnie wymieszać.
Z podanej porcji wychodzą 2 choinki 33 X 21 cm.
Ciasto pieczemy ok.30-45 min. w 180 C.