Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orkiszowe pączki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ksylitol 40 Gram
mleko migdałowe 150 Ml
mąka orkiszowa typ 2000 500 Gram
cukier brązowy 1 Łyżeczka
drożdże 40 Gram
sól Szczypta
olej do smażenia 500 Ml
ocet 1 Łyżka
woda 0,25 Szklanki ciepła
dżem
masło 3 Łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowe pączki

Drożdże pokruszyć, dodać brązowy cukier, łyżeczkę mąki. zalać ciepłą wodą i odstawić do wyrośnięcia. Masło i mleko podgrzać. Dodać ksylitol i mieszać do rospuszczenia. W misce przesiać mąkę, dodać rozczyn, sól, mleko z masłem -wyrabiać, jeśli ciasto będzie się kleić- posypać mąką.
Ciasto przykryć ściereczką na min 0,5. Stolnicę posypać mąką. Uformować kulki, lekko spłaszczyć, zrobić dołek, nałożyć łyżeczkę dżemu i uformować pączek.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.Rozgrzać olej, dodać ocet. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Wykładać na papier.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika 08.02.2024 14:39
Ciekawe czy można w piekarniku je upiec ?
Ada-Gaba 14.09.2016 20:30
pyszne pączusie
Jadwiga/Jaga85 04.02.2016 15:56
ciekawy pomysł
agaK. 04.02.2016 10:23
Pysznie dzisiaj na stronie:)
mysza75 04.02.2016 10:02
jakie pyszne pączusie
Lucan 04.02.2016 09:46
Wyszły bardzo dobre! W pracy chwalili:) Na drugi dzień nadal miękkie. Bardzo polecam jeśli ktoś ma ochotę na nowe smaki:)
Edita 04.02.2016 09:13
ciekawe czy dobre
pestka 04.02.2016 08:56
dobry pomysł, by coś zmienić - jestem ciekawa jak smakują
norweska20 03.02.2016 23:45
ciekawa jestem smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak