Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe Dayzi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg zmielony 20 dag
śmietana kwaśna 1/2 szkl
jajko
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 3-4 łyż
mąka 2 kopiaste szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 5 łyż
spirytus 1/2 kieliszka
sól szczypta
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe Dayzi

Twaróg mieszamy ze śmietaną, solą, cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, olejem i spirytusem. Następnie stopniową dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy masę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy kółka z dziurkami w środku. Tłuszcz rozgrzewamy. Wrzucamy oponki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 09.02.2016 10:30
oponki smaczne warto spróbować wg. tego przepisu
magda1976 28.05.2015 21:50
O! Jak ja dawno nie jadłam oponek!
Franciszek 28.05.2015 21:18
Pycha oponki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak