Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Fajna pączkowa odmiana. Oponki przygotowuję się bez dłuższego czasu oczekiwania. Są szybkie i smaczne.

Składniki:

Pączki

ser na sernik 50 dag
mąka 3 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 3 łyżki
śmietana 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka
olej 1 litr
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowe

Żółtka z cukrem ucieramy najlepiej na puszystą masę, dodajemy ser, śmietanę i mąkę z proszkiem i sodą. Łączymy wszystkie składniki i dodajemy spirytus. Stolnicę oprószamy mąką, ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy.

Ciasto powinno być gęste i lekko klejące, które oprószamy mąką. Dzielimy je na kawałki i każdy wałkujemy na placek o grubości ok1 -1 1/2 cm. Krążki wycinamy szklanką a środki małym kieliszkiem albo nakrętką.

Powstałe kuleczki zagniatamy ponownie albo smażymy mini pączki.

Oponki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu i osączamy na papierowym ręczniku.

Oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak