Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opiekańce z wytrawnym farszem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
pieczarki 30 dkg
kapusta kiszona 20 dkg
cebula 2 szt
mąka ziemniaczana 3/4 szkl
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Opiekańce z wytrawnym farszem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę
Krok 1 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
2
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 2 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
3
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy z pieczarkami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
4
Do przeciśniętych ziemniaków, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto.
Krok 4 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
5
Nabieramy łyżką porcję ciasta, robimy, placuszek, na środku nakładamy farsz i zamykamy, lekko spłaszczamy
Krok 5 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
6
Placuszki obtaczamy w bułce tartej
Krok 6 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto
7
Smażymy z dwóch stron na brązowo. Podajemy z sosem np. czosnkowym i ulubionymi surówkami. Polecam
Krok 7 - Opiekańce z wytrawnym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.09.2015 09:16
bardzo dobre
ana00 15.06.2015 18:46
Uwielbiam :)
mariuszek8 09.06.2015 10:09
O prawie jak sznycelki ziemniaczane:)
darmiona 28.05.2015 14:44
lubię takie jedzenie:-)
wwwiolka 27.05.2015 23:10
Bardzo fajny przepis.
Renata9 27.05.2015 22:56
Smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak