Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet grzybowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Omlet z grzybami serwuję moim domownikom wtedy, gdy idziemy do lasu i sami nazbieramy sobie grzybków. Taki omlet smakuje wtedy jeszcze lepiej, a połączenie świeżych grzybów i jajek to zgrany duet.

Składniki:

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka 1 łyżka
mleko 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
podgrzybki 6 sztuk
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
olej rzepakowy 1 łyżka
natka pietruszki 0.5 pęczka
zielona cebulka 0.5 pęczek
pomidory cherry 15 sztuk

Porada

Sól i pieprz dodajemy do smaku według swojego uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet grzybowy

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na maśle z dodatkiem oleju, następnie dodajemy oczyszczone pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy do momentu aż grzyby będą odpowiednio miękkie i odparują większość wody.

Do kubka wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie rozbełtać i wolno wlewamy na patelnię z grzybami.

Smażymy, aż masa jajeczna się zetnie, pod koniec smażenia posypujemy posiekaną cebulką zieloną.
Usmażony omlet delikatnie szpatułką zsuwamy na talerz, na połowie układamy pokrojone na połówki pomidorki cherry i przykrywamy drugą połową omleta.

Podajemy z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:31
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak