Przepis i sposób przygotowania na: Omlet grzybowy
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na maśle z dodatkiem oleju, następnie dodajemy oczyszczone pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy do momentu aż grzyby będą odpowiednio miękkie i odparują większość wody.
Do kubka wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie rozbełtać i wolno wlewamy na patelnię z grzybami.
Smażymy, aż masa jajeczna się zetnie, pod koniec smażenia posypujemy posiekaną cebulką zieloną.
Usmażony omlet delikatnie szpatułką zsuwamy na talerz, na połowie układamy pokrojone na połówki pomidorki cherry i przykrywamy drugą połową omleta.
Podajemy z pieczywem.