Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet biszkoptowo-waniliowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 duży lub 2 małe

jajko 2 sztuki
mleko 2-3 łyżki
mąka pszenna 1,5 łyżki
cukier 1/2 łyżeczi
sól 1 szczypta

Dodatkowo

masło do smażenia

Porada

Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i sycący. Można go podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, dżemem, bitą śmietaną czy różnymi sosami.

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet biszkoptowo-waniliowy

Mąkę z mlekiem dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem, aby nie było grudek).
Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy.
Białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
Omlety smażyć na rozgrzanym maśle (z obu stron).
(Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.)
Gotowe omlety podawać z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 10.04.2017 00:27
Dziękuję bardzo :)
MonikaW 09.04.2017 15:58
pyszne śniadanko
ilka01 09.04.2017 09:11
smakowity :)
Babeczka35 09.04.2017 08:00
Smaczny omlecik.
Diana Rusiłowicz 09.04.2017 01:01
To specjalnie dorobię ;)
Diana Rusiłowicz 09.04.2017 01:00
Dziękuję bardzo :)
gusia1000 09.04.2017 00:36
Pyszny omlet.
norweska20 08.04.2017 23:57
chętnie bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak