Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okoń morski pieczony w soli

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ryba pieczona na soli gruboziarnistej Prymat wbrew pozorom nie jest zbyt słona, a idealnie soczysta i smakowita. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście jej w ten sposób - koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

Składniki:

okoń 1/2 kg
masło 1 łyżka
białka jaj 3 sztuki
Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1,5 kg

Porada

W przepisie można wykorzystać świeżego okonia morskiego lub doradę.

Przepis i sposób przygotowania na: Okoń morski pieczony w soli

  • ryba pieczona w soli
  • pieczony okoń
  • przepis na rybę pieczoną w soli 

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 C.

2. Osuszoną rybę nadziewamy masłem połączonym z przyprawą.

3. Sól wsypujemy do miski, dodajemy 3 białka, mieszamy, połowę wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią soli, dokładnie zamykając rybę w soli.

4. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 200C na 30 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby.    

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak