Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki szklarniowe w zalewie

5.0
(99)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt
czosnek 10 ząbków
sól 4 łyżki
cukier 6 łyżek
ocet 6 łyżek
ogórki 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki szklarniowe w zalewie

Kroki postępowania

1
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki ok 0,5 cm. Wrzucamy do dużego garnka lub miski.
Do ogórków dodajemy pokrojoną w wiórka cebule i czosnek pokrojony w plastry. Następnie dodajemy cukier, ocet i sól.Wszystko dokładnie mieszamy.Zostawiamy na ok 4 godz.
Krok 1 - Ogórki szklarniowe w zalewie foto
2
Po tym czasie mieszamy jeszcze raz. Ogórkami napełniamy słoiki. Powstałą zalewę rozlewamy do słoików.
Słoiki dokładnie zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, układamy w nim słoiki z sałatką, zalewamy wodą ( tak, żeby woda sięgała do połowy słoików) i gotujemy ok 5-7 minut. Wyciągamy słoiki i układamy je na ściereczce do góry dnem i zostawiamy tak na 12 godz.
Krok 2 - Ogórki szklarniowe w zalewie foto
3
Ogóreczki na zimę gotowe.
Krok 3 - Ogórki szklarniowe w zalewie foto
4
Smacznego!!
Krok 4 - Ogórki szklarniowe w zalewie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka131919 11.02.2014 21:56
super dodatek do obiadu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak