Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki po szwedzku

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

ogórki 2 kg
cebula biała 2 szt
papryka czerwona 1 strąk
marchew 2 szt
sól 1/2 szklanki

zalewa

woda mineralna 1 l
ocet 10 % 250 ml
cukier 750 g

dodatki

nasiona gorczycy Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki po szwedzku

Kroki postępowania

1
Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut. Na dno słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Marchew obieramy, paprykę przekrawamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku.
Krok 1 - Ogórki po szwedzku foto
2
Ciepłą wodę mieszamy z pół szklanki soli. Zalewamy warzywa roztworem i pozostawiamy na 2h. Odcedzamy. Układamy luźno w słoikach.
Krok 2 - Ogórki po szwedzku foto
3
Przygotowujemy zalewę: 1l wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy ocet.
Krok 3 - Ogórki po szwedzku foto
4
Mieszamy i zalewamy słoiki do pełna. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.
Krok 4 - Ogórki po szwedzku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak