Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kwaszone

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
liście wiśni 2 sztuki
liście czarnej porzeczki 2 sztuki
czosnek 5 ząbków
korzeń chrzanu 1 sztuka
podsuszony koper z nasionami 2 gałazki
Zalewa:
woda 1 litr
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kwaszone

Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słojów układamy po 1 liściu porzeczki, po 2 liście wiśni oraz po jednej gałązce kopru. W słoikach dość ciasno upychamy ogórki, najlepiej jeden obok drugiego. Wkładamy cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz ząbki czosnku (po 2-3 sztuki). Składniki na zalewę zagotowujemy. Zalewamy ogórki lekko przestudzoną zalewą tak, żeby były całkowicie przykryte. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do ukiszenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 11.01.2014 20:49
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak