Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogniste tulipany

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czekolada gorzka 2 tabliczki
biała czekolada 1 tabliczka
śmietana kremówka 200 ml
cukier puder 1,5 łyżki
chilli mielone 1 łyżeczka
kakaowa posypka do dekoracji

Porada

Wnętrze tulipanów można również wypełnić innym, ulubionym nadzieniem, według uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogniste tulipany

Kroki postępowania

1
W okrągłych foremkach lub filiżankach zamroź wodę. Czekolady (jedną gorzką i jedną białą) podziel na kostki i rozpuść każdą z osobna na kąpieli wodnej. Na ciemną czekoladę wlej czekoladę białą.
Krok 1 - Ogniste tulipany foto
2
Zamrożony lód owiń w foliowy woreczek. Boki zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie, tak aby powstały płatki tulipana. Poczekaj chwilę, aż czekolada stwardnieje i delikatnie zdejmij czekoladowego tulipana.
Krok 2 - Ogniste tulipany foto
3
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj pozostałą rozpuszczoną czekoladę oraz chilli. Dokładnie zmiksuj.
Krok 3 - Ogniste tulipany foto
4
Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wnętrze czekoladowych tulipanów wypełnij kremem. Wierzch deseru oprósz odrobiną chili oraz kakaową posypką.
Krok 4 - Ogniste tulipany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak