Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Nutella z dyni" z cyklu jesienne przetwory

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 3 kg obranej
cukier 750 g
kakao 100 g
cukier waniliowy 3 op.
galaretka pomarańczowa 3 op.
sól płaska łyżeczka

Porada

Jeden z moich słodkich przetworów jesiennych "Nutella z dyni" robiłam ją pierwszy raz i muszę przyznać że jest na prawdę bardzo smaczna i nie do kupienia w sklepie. Jej konsystencją sprawdzi się również świetnie do przełożenia ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: "Nutella z dyni" z cyklu jesienne przetwory

Pokrojoną w kostkę i odważoną dynię podlewam 1/2 szkl. wody i rozgotowuję. Po zmięknięciu miksuję ją podręcznym blenderem. Dodaję cukier, dalej podsmażam ok 60 min, po tym czasie dodaję cukier waniliowy, kakao, wsypuję suche galaretki i podgrzewam całość jeszcze kilka minut (mieszając!) Masa może być płynna - po wystudzeniu stężeje jak należy ;-) Nutellę przekładam do słoiczków i pasteryzuję 15min. Studzić odwrócone do góry dnem. Z tej porcji uzyskałam 8 słoiczków 0.5 l i 1 słoik po dżemie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 17.03.2015 17:40
fajny przepis
jola91 17.03.2015 17:26
Ciekawy pomysł i jak najbardziej do wypróbowania :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak