Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nocny chleb cebulowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 25 g
woda ciepła 1 szklanka
mąka pszenna typ 750 chlebowa 1 szklanka

Ciasto właściwe

cebula 3 sztuki
olej 3 łyżki
mąka pszenna typ 750 chlebowa 1 szklanka
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 1 szklanka
mąka pszenna typ 450 3,5 szklanki
sól 1 czubata łyżka
drożdże świeże 25 g
woda ciepła 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Nocny chleb cebulowy

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie.
Krok 1 - Nocny chleb cebulowy foto
2
Dodać mąkę, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Nocny chleb cebulowy foto
3
Jak zaczyn podwoi swoją objętość, odgazować go. Zaczyn przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia zaczyn wyjąć z lodówki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
Krok 3 - Nocny chleb cebulowy foto
4
Ciasto właściwe: Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, przestudzić.
Krok 4 - Nocny chleb cebulowy foto
5
Drożdże rozpuścić w wodzie.
Krok 5 - Nocny chleb cebulowy foto
6
Wszystkie rodzaje mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól, dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Nocny chleb cebulowy foto
7
Do sypkich składników dodać nocny zaczyn, rozpuszczone drożdże i przestudzoną cebulę. Wymieszać, zagnieść ciasto.
Krok 7 - Nocny chleb cebulowy foto
8
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószyć lekko mąką, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 8 - Nocny chleb cebulowy foto
9
Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części. Z każdej uformować owalny bochenek. Ułożyć je na natłuszczonej, posypanej mąką blasze. Przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 9 - Nocny chleb cebulowy foto
10
Tuż przed pieczeniem na bochenkach zrobić ostrym nożem ukośne nacięcia.
Krok 10 - Nocny chleb cebulowy foto
11
Chleb piec w 250 stopniach przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Chleb piec kolejne 35 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.
Krok 11 - Nocny chleb cebulowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 15.07.2015 22:37
Super chlebek.
Alex_M 15.07.2015 19:57
pyszny chlebek
dom-agi 15.07.2015 19:39
Na pewno pyszny!
mirosława4 15.07.2015 16:20
przepysznie wygląda
Janina 15.07.2015 15:21
Takiego jeszcze nie piekłam;)
Sroczka 15.07.2015 14:52
Taki chlebek z chęcią zjem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak