Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nigiri sushi

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż do sushi 2 szklanki
filet z łososia 200 g
woda zimna
sos sojowy
tuńczyk 1 filet

Przepis i sposób przygotowania na: Nigiri sushi

Ryż ugotować i ostudzić. Filety z łososia i tuńczyka płuczemy, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Rybę kroimy wzdłuż wyraźnie widocznej linii mięśnia na długie plastry prostokątne o grubości ok 5 mm. Następnie wilgotnymi rękami formujemy ryż, aby utworzyć podłużne kluseczki. Plasterek łososia lub tuńczyka smarujemy pastą wasabi i posmarowaną stroną kładziemy na uformowanym ryżu. Gotowe sushi nigiri podajemy z sosem sojowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 17.12.2012 18:37
uwielbiam sushi:)
Noruas 17.12.2012 18:20
oj, zawsze mam ochotę na sushi, ale składniki są takie drogie..
Marta1986 17.12.2012 17:06
pycha
Justyna87 17.12.2012 17:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak