Przepis i sposób przygotowania na: Niedzielne ciacho Zewy
Potem dodawać po jednym żółtku.
Do puszystej masy porcjami dodawać po łyżce mąk przesianych przez sitko.
Delikatnie mieszać.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę.
Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy, odlepić papier i przeciąć go na dwa blaty.
Papier z powrotem umieścić w blaszce, ułatwi to wyjęcie ciasta z formy.
2 szk mleka zagotować.
W trzeciej szklance mleka wymieszać mąkę i cukier.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę mąki i mieszać energicznie aby nie było grudek.
Gotować do zgęstnienia a potem budyń zakryć folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć na gładką masę.
W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając na maleńkim gazie rozpuścić.
Mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Dżem i konfiturę wymieszać.
Pierwszy blat ciasta umieścić w foremce, nasączyć i wyłożyć mieszankę dżemu i konfitury.
Drugi blat też nasączyć od strony przecięcia biszkoptu.
Potem wyłożyć masę i przykryć nasączonym biszkoptem.
Gotowe ciasto polać schłodzoną polewą i posypać wiórkami.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki a wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem.
( ciasto takie nie prosto z lodówki jest smaczniejsze )