Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka lipowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 1/2 l
kwiat lipy 1 szklanka
cukier 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka lipowa

Zebrać szklabkę samego kwatu lipy, opłukać i wysuszyć na ściereczce. Wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscy na około 2 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając słojem. Po tym czasie przefitrować przez gazę. Zagotować w szklanki wody i rozpuścić cukier ioraz 1/2 laski wanilii . Ostudzić i dolać przefitrowany spirytus. Rozlać do butelek. Jeżeli chce się mieć nalewkę mniej procentową można dać 3 szklanki wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.06.2013 10:06
Juz niedługo można zbierać kwiat
Ela15 25.04.2013 20:26
super nalewka
Ewa104 25.03.2013 13:47
Czy w opisie nie miało być 2 szklanki wody? (jest napisane -w szklanki wody?
matesko 18.09.2012 11:11
smaczna i zdrowa
okrysia 19.08.2012 08:45
smaczna,oj trzeba spróbować
Stenka 18.08.2012 15:34
Polecam,, dobra na przeziębienie, bezsennośc i stres

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak