Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z serkiem i sosem malinowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Moja propozycja na dziś, może znaleźć dwojakie zastosowanie. Może być lekkim daniem obiadowym, ale na słodko. A dla tych, którzy jednak preferują bardziej tradycyjne dania obiadowe, będzie to doskonały deser. Zatem dziś proponuję naleśniki z farszem serowym i sosem malinowym!

Składniki:

Składniki:

jajka duże 2 sztuki
mleko 3,2% 1,5 szklanki
woda gazowana 1,5 szklanki
mąka 2 szklanki
serek homogenizowany waniliowy 4 sztuki
maliny świeże 250 gramów
woda zimna 100 mililitrów
mąka z tapioki 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z serkiem i sosem malinowym

Przygotowanie naleśników:

Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mleko i wodę.

Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą. Miksujemy na gładko. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

Każdy płat naleśnika obficie smarujemy serkiem, zawijamy.

Przygotowanie sosu malinowego:

Maliny płuczemy, przekładamy do rondelka, dolewamy odrobinę wody. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy cukrem. Mąkę rozrabiamy w 100 ml zimnej wody, dodajemy do malin. Zagotowujemy, cały czas mieszając.

Naleśniki podajemy polane ciepłym sosem malinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak