Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki serowo bananowe z sosem pomelo i chia
Mleko dokładnie mieszamy z mąką, proszkiem jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym.
Farsz:
Ser razem z bananami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Śmietanę ubijamy z ksylitolem, dodajemy do masy serowej razem z ekstraktem waniliowym. Składniki dokładnie mieszamy.
Sos:
Pomelo obieramy, wyciągamy miąższ, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka. Dusimy na wolnym ogniu z miodem. Kiedy pomelo puści sok, wtedy miksujemy. Ponownie wstawiamy na kuchenkę, podgrzewamy i dodajemy nasiona chia (hiszpańską szałwię). Odstawiamy na 30 min. Gdyby sos był zbyt rzadki możemy lekko zredukować do uzyskania właściwej konsystencji.
Naleśniki smarujemy farszem, zawijamy w rulon. Podajemy polane sosem z pomelo i chia.