Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki po rosyjsku
Mleko dokładnie mieszamy z mąką ,proszkiem ,jajkiem i odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym.
Farsz:
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej).
Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz układamy na naleśnikach i zawijamy.
Omasta:
Cebule siekamy, i razem z pokrojonym boczkiem podsmażamy na patelni. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Omastę układamy w naczyniu żaroodpornym, na to kładziemy naleśniki.
Całość zapiekamy 25 min w temperaturze 180°C.