Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO NALEŚNIKOWE

mąka kukurydziana 1 szklanka
mąka gryczana 0,5 szklanki
mleko 1 szklanka (bez laktozy)
woda mineralna 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżki (tłoczonego na zimno)
ksylitol 1 płaska łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta

FARSZ

szpinak mrożony 1 opakowanie
jogurt naturalny 125 g (koziego)
ser kozi 1,5 łyżki
kukurydza konserwowa 140 g
czosnek 2 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
ksylitol 1 łyżeczka (cukier brzozowy)
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Gotowe naleśniki świetnie komponują się z sosem czosnkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy ciasto naleśnikowe.

Do miski wsypujemy obie mąki (gryczaną oraz kukurydzianą), wbijamy jajko, dolewamy wodę mineralną, mleko i olej rzepakowy oraz dodajemy przyprawy: cukier brzozowy, sól i kurkumę.

Wszystkie składniki miksujemy do odpowiedniego ich połączenia.

Tak powstałe ciasto naleśnikowe odstawiamy na chwilę, aby "popracowało".
Krok 1 - Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą foto
2
Następnie przystępujemy do przygotowania farszu.

Na rozgrzanym maśle podgrzewamy szpinak. Gdy ten odparuje nadmiar wody, dodajemy jogurt oraz kozi ser - wszystko cały czas mieszamy.
Krok 2 - Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą foto
3
Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, cukier brzozowy oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy przez około 5 minut.

Na sam koniec dodajemy kukurydzę konserwową oraz doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Krok 3 - Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą foto
4
Naleśniki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor, już bez dodatku tłuszczu*.

* Dla pewności, przed pierwszym smażeniem można wysmarować patelnię ręcznikiem papierowym, nasączonym odrobiną oleju.
Krok 4 - Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą foto
5
Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zawijamy je wedle upodobań.

Proponuję złożyć je na pół lub w tzw. serek, gdyż ciasto jest bardzo delikatne.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 03.02.2015 15:24
świetne, wyglądają pysznie
Lucan 02.02.2015 19:00
bardzo lubie;)
Bernadeta1 02.02.2015 18:24
Takie naleśniki to moje smaki
miodunka 02.02.2015 18:10
wygląda smakowicie!!!
Joannasz3190 02.02.2015 15:20
Pyszności :)
gosia561 02.02.2015 14:28
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak