Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle makaronowe z kurkami i boczkiem w sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Muszle makaronowe z kurkami  i boczkiem w sosie - pyszne i szybkie danie, a do tego proste w przygotowaniu.

Składniki:

grzyby,śmietana,kurki,boczek

makaron muszle 16 szt.
kurki świeże 500 g
cebula 1 szt.
masło 20 g
boczek wędzony 200 g
parmezan 30 g
śmietana 30% 250 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 0.5 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle makaronowe z kurkami i boczkiem w sosie

.

1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu al dente.
Kurki oczyszczamy myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku następnie większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę roimy w drobną kostkę.
Rozgrzewamy patelnie wrzucamy pokrojony boczek smażymy, aż się zarumieni i go zdejmujemy. Następnie na patelnie dodajemy masło i cebulę, smażymy ok. 2-3 minut, aż delikatnie zmięknie i dodajemy kurki i dusimy ok. 5 min.

Krok 1 - Muszle makaronowe z kurkami  i boczkiem w sosie foto
2

Odejmujemy połowę usmażonych kurek dodajemy śmietanę i chwilkę smażymy, aż sos delikatnie zgęstnieje doprawiamy sola pieprzem. Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego.

Krok 2 - Muszle makaronowe z kurkami  i boczkiem w sosie foto
3

Do odłożonej połowy kurek dodajemy podsmażony boczek i natkę pietruszki mieszamy i nadziewamy muszle. Nadziane muszle układamy w naczyniu żaroodpornym na sosie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy 15-20 min.
Podajemy gorące posypane natką pietruszki i parmezanem.

Krok 3 - Muszle makaronowe z kurkami  i boczkiem w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak