Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bakłażan 2 sztuki
mięso mielone 0.5 kg
pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka
oregano 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1\3 łyzeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oliwa 1 łyzka
wino czerwone 0,5 szklanki

beszamel

masło 15 dkg
mąka 2-3 łyzki
mleko 400 ml
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem

Kroki postępowania

1
Bakłażana myjemy i kroimy na centymetrowe plastry.
Krok 1 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
2
Bakłażana obsypujemy solą i odstawiamy na godzinę - aby puściła z bakłażana gorycz. Następnie sól spłukujemy pod bieżąca woda i suszymy bakłażana ręcznikiem papierowym .
Krok 2 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
3
Tak przygotowane plastry bakłażan umieszczamy na patelni grillowej i grillujemy na małej ilości oleju.
Krok 3 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
4
Cebulę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i razem smażymy około 15 minut.
Krok 4 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
5
Po tym czasie dodajemy do mięsa pomidory z zalewą- rozprowadzamy po wszystkich składnikach. Całość podlewamy winem czerwonym i doprawiamy do smaku- pieprzem, solą i oregano.
Krok 5 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
6
Grillowane plastry bakłażana układamy umieszczamy na dnie naczynia do zapiekania- uprzednio wysmarowanego masłem.
Krok 6 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
7
Następnie nakładamy warstwę usmażonego mięsa .
Krok 7 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
8
Przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło a następnie dodajemy mąkę. Całość podlewamy zimnym mlekiem i mieszamy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 8 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
9
Na warstwie mięsa układamy plastry bakłażana i tak aż do momentu wyczerpania składników.
Krok 9 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto
10
Górna warstwę przykrywamy beszamelem i całość wstawiamy do piekarnika . Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Krok 10 - Musaka- bakłażan który zadziwia smakiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 04.09.2015 15:30
poproszę dzisiaj na obiad:)
kornelcia 25.03.2015 00:00
i ja również chętnie bym zjadła
Malinka 17.03.2015 07:40
Chętnie bym skonsumowała :)
gosia1988 15.03.2015 14:24
pyszności takie danie
engie23 15.03.2015 13:32
super wygląda
fotoviderek 15.03.2015 12:27
Super danie :)
AgaS10 15.03.2015 10:09
A ja lubię bakłażany :)
olkaaa 15.03.2015 10:08
brzmi smakowicie
pestka 15.03.2015 09:27
bardzo smakowicie wygląda
Futka 15.03.2015 08:52
Nieziemsko pysznie zadziwia :) Świetne i bardzo smakowite połączenie :)
R'n'G Kitchen 15.03.2015 07:55
Uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak