Przepis i sposób przygotowania na: Mus winogronowy
1. Zerwać winogrona i oddzielić je od kiści. Owoce opłukać, przesypać cukrem i zostawić na kilka godzin. Kilkakrotnie przemieszać. Po tym włożyć do garnka (ja z takiej ilości winogron robię tę czynność dwukrotnie) i podgrzewać do momentu, gdy owoce będą miękkie (około 15 min.).
2. Teraz należy pulpę przetrzeć przez sito, co wykonuje się bardzo łatwo.
3. Gotowy mus jeszcze raz zagotować i ewentualnie dosłodzić zgodnie z upodobaniem. Gorący nalewać do słoików, zakręcić i odwrócić do wieczkiem na dół do wystygnięcia. Można pasteryzować ok. 10 min. Ja tego nie robię i przechowują się świetnie.
4. Takie musy robię również z owoców miękkich takich jak: porzeczki czerwone, białe, czarne + agrest. Różnica w wykonaniu polega na tym, że te owoce przepuszczam przez maszynkę do owoców i bez przecierania mam gotowy zimny mus. Dalej postępuję jw.
Dlaczego polecam robienie musów? Ponieważ mają szerokie zastosowania w naszej deserowej kuchni. Podam tylko najprostszy sposób ich spożycia : zrobienie kisielu (mus - może być rozcieńczony + mąka ziemniaczana).