Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowy z karmelizowaną marchewką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada 300 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
cukier 100 g
jajko 6 sztuka
śmietana kremowa 30% lub 36% 300 ml
kakao 2 łyżka
marchew 2 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy z karmelizowaną marchewką

Czekoladę ze szczyptą soli morskiej umieszczamy w misce, garnuszku, którą ustawiamy na większym garnku wypełnionym wodą tak, aby jej linia nie dotykała mniejszego naczynia. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, aż ten się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. W kolejnej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W następnej na sztywno ubijamy zimną kremówkę. Do żółtkowej masy dodajemy drobne starte marchewki, 2 łyżki kakao oraz rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie łączymy. Następnie powoli, delikatnie mieszając dodajemy ubitą kremówkę. Na ostatnim etapie dodajemy pianę z białek, mieszając powoli, zataczając "ósemki". Przed podaniem odstawiamy na min. godzinę do lodówki. Dekorujemy karmelizowaną marchewką z tego przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/265238/karmelizowana-marchewka.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 01.03.2013 10:45
brzmi wybornie
Jastinka 08.02.2013 08:47
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak