Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko 250 ml
margaryna 125 gram
kakao 2 łyżki
czekolada gorzka 100 gram
cukier 1 szklanki
mąka pszenna 2,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 3 sztuki

Masa bananowa

banan 2,5 sztuki
nektar bananowy 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
cukier puder 1 łyżeczka
śmietana 30% 400 gram
sok z cytryny 2 łyżki

Masa budyniowo-dżemowa

mleko 450 ml
budyń waniliowy 1 opakowanie
margaryna 170 gram
dżem truskawkowy 1 słoik
cukier 25 gram

Dekoracja

śmietana 30% 200 gram
cukier puder 1 łyżeczka
barwnik spożywczy do ciast czerwony

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Do małego rondelka przelać mleko, dodać margarynę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypać cukier, kakao i dać połamaną czekoladę. Postawić na mały ogień i doprowadzić do wrzenia, aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Cały czas mieszać aby masa się nie przypaliła. Odstawić na bok i ostudzić zupełnie.
Krok 1 - Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami foto
2
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przygotowanej masy razem z maką i szybko wymieszać do połączenia składników
Krok 2 - Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami foto
3
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta i wymieszać. Boki blaszki wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Piec w 180 st około 35-40 do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić na noc, aby ciasto dobrze ostygło. Kolejnego dnia przekroić wzdłuż na pół. Gdyby na wierzchu była „górka” ściąć ją i ciasto wykorzystać np. do bajaderek.
Krok 3 - Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami foto
4
Masa budyniowo-dżemowa: Budyń zagotować w 450 ml mleka. Ostudzić. Dżem przełożyc do rondelka i postawić ogień. Podgrzewać do zagotowania. Przetrzeć przez sito. Zostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami foto
5
Margarynę utrzeć na puch z cukrem.Następnie po łyżce dodawać dżem i cały czas mieszać mikserem. Budyń również dodawać po łyżce i wmieszać w masę. Dla koloru można dodać kilka kropel barwnika spożywczego.
Krok 5 - Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami foto
6
Masa bananowa: Banany pokroić na kilka kawałków i skropić sokiem z cytryny. Dodać nektar bananowy i zmiksować na gładko blenderem
Krok 6 - Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami foto
7
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, przestudzić. Dodać do musu bananowego. Kremówkę ubić na sztywno z łyżeczka cukru pudru. Następnie dodać ją delikatnie do musu bananowego i delikatnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na 10 min.
Krok 7 - Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami foto
8
Wykonanie: Na pierwszy placek nałożyć cała masę budyniową i wyrównać. Nałożyć drugi placek i lekko docisnać. Wyłożyć całą masę bananową i znów wyrównać. Odłożyć do lodówki na całą noc.
Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, zagęstnikiem i barwnikiem. Ciasto pokroić na kostki i udekorować szprycą. Smacznego!
Krok 8 - Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.05.2015 21:40
wygląda świetnie :)
caralajna 04.04.2015 05:24
bardzo atrakcyjny deser
wyattearp 02.04.2015 13:35
fajne ciasto
iziona 01.04.2015 19:19
Oj pięknie wygląda ba nawet bardzo pięknie :)
Stenka 01.04.2015 18:31
smakowite ciasto
halina17 01.04.2015 17:21
Smacznie wygląda.
mysza75 01.04.2015 13:57
jakie pyszne ciasto i fajne warstwy
Wacław 01.04.2015 12:34
wspaniałe ciasto :-)
ania2610 01.04.2015 12:03
bardzo elegancki i apetyczny!
jagoda5913 01.04.2015 11:55
Pięknie wygląda
Mniam 01.04.2015 11:44
Zabrałam do ulubionych oczywiście :) Równy wyszedł, bo masz talent :)
monikaT83 01.04.2015 10:34
bardzo dziekuję:) cieszę się,że się Wam podoba:) te masy to mój eksperyment ale bardzo udany:) i też jestem zdzwiona,że taki równymi mi wyszedł:)
bietka 01.04.2015 09:46
musi być bardzo smaczny :)
monika141 01.04.2015 09:29
bardzo ładnie wygląda i na pewno jest pyszne
Malinka 01.04.2015 09:15
Z pewnością taki przekładaniec smakuje bardzo!
Krystyna32 01.04.2015 08:04
wygląda pysznie
Ali 01.04.2015 07:48
Wygląda smakowicie :)
Magula 01.04.2015 07:24
super przepis
patryska76 31.03.2015 23:16
ciekawy pomysł na murzynka ;-)
Marta Ryżek-Kalkowska 31.03.2015 22:35
Monia jaki on równiutki - chyba z poziomnicom go robiłaś :)
RenataZ-et 31.03.2015 22:28
bardzo apetycznie wygląda
AgaS10 31.03.2015 22:18
Ślicznie wygląda :)
Iwusia 31.03.2015 22:16
podoba mi się
Kuchenka 31.03.2015 22:12
bardzo ładny wyszedł
as28 31.03.2015 22:11
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak