Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule po belgijsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mule 0,5 kg
cebula 1 sztuk
seler naciowy 1 gałązka
por 1/2 sztuki
masło 10 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
śmietana kremówka 100 ml
natka pietruszki 2 łyżki
wino białe wytrawne 1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Mule po belgijsku

Omułki opłukać pod zimną bieżącą wodą, wyszorować muszle i usunąć z każdego omułka bisior. Odrzucić te, które po dotknięciu się nie zamykają. W garnku stopić masło, dodać szalotki, seler, por i listki laurowe, podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Włożyć omułki i połowę pietruszki oraz tymianek, posypać pieprzem, wymieszać, potrząsając rondlem. Wlać wino, zagotować, a następnie gotować pod przykrywką przez 3 minuty. Mule są gotowe, kiedy się pootwierają. Omułki, które się nie otworzyły należy usunąć. Wlać śmietanę i wymieszać. Podawać w dużych miseczkach, posypane pozostałą natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak