Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny bananowo-jogurtowe

4.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 640 gramów
cukier kryształ 320 gramów
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
jogurt naturalny 450-480 mililitrów
olej 340 mililitrów
banan 3-4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny bananowo-jogurtowe

Witam ! To jest mój pierwszy sprawdzony przepis, mam nadzieje, że !am posmakuje :)


1. Zaczynamy od przesiania wszystkich suchych składników do miski. Pamiętajcie, aby dobrze przesiewać mąkę, najlepiej od razu z proszkiem do pieczenia po czym wszystkie składniki musimy dokładnie wymieszać.

2. Do drugiej miski przelewamy wszystkie składniki mokre (także rozgniecione widelcem lub blenderem banany). Tym razem też porządnie mieszamy.

3. Zawartość drugiej miski przelewamy ostrożnie do pierwszej, dokładnie mieszamy aż nie będzie widać " surowej " mąki czyli mąki w proszku, oraz żółtka.

4. Gdy ciasto jest gotowe nakładamy ostrożnie łyżeczką do foremek na muffinki (4/5).

5. Pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez 25-30 minut.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiurgiusz 10.03.2013 13:43
Mmm ... Wyglądają wspaniale ! :). Pozdrowienia ;D
Noruas 10.03.2013 00:38
Uwielbiam banany w muffinach, zwykle łącze je z czekoladą ale jogurt to też świetny pomysł
Luka Li 09.03.2013 22:47
Apetyczne muffiny!
Bogusiaz 09.03.2013 21:58
bardzo fajne ciacha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak