Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki - przepis podstawowy

5.0
(280)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Muffinki - przepis podstawowy, który możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami - orzechami, jagodami lub wiórkami kokosowymi.

Składniki:

Składniki suche:

mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Składniki mokre:

jajko 2 sztuki
mleko 1 szklanka
olej 0,5 szklanki

Porada

Polecam sprawdzony przepis na muffinki, zawsze wyrastają, nie opadają. Możemy zmieniać lub dodawać składniki na różne inne, kakaowe, kokosowe, makowe lub z owocami.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki - przepis podstawowy

Zasady pieczenia dobrych muffinek są proste:

- w jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre;

- składniki suche i mokre mieszamy bardzo krótko - do połączenia składników;

- długie mieszanie sprawi, że babeczki wyjdą ciężkie i gumowate.

 

Proporcje na 12 niedużych muffinek.

 

1. Suche składniki łączymy w jednej misce.

2. W drugiej misce łączymy mokre składniki i mieszamy, wlewamy do suchych i krótko mieszamy.

3. Jeśli mamy dodatki (owoce, orzechy, wiórki), to teraz jest moment na ich dodanie.

4. Przekładamy do foremek na muffinki najlepiej silikonowych na 3/4 wysokości.

5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20 minut lub do suchego patyczka.

Jakie dodatki są najlepsze do muffinek?

- borówki i jagody;

- posiekane orzechy włoskie, laskowe, pekan lub brazylijskie;

- większe owoce (np. jabłka, brzoskwinie, morele), pokrojone na kawałki.

- płatki owsiane, wiórki kokosowe, kawałki czekolady, mak.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Test 2 tygodnie temu
Jeśli ciasto jest rzadsze to wystarczy dodać odpowiednią ilość mąki
bilinskaaga2805 2 tygodnie temu
babeczki wyszły idealne.
Kodi 2 tygodnie temu
Ciasto rozlało się na całą tackę w piekarniku. Zdecydowanie za rzadkie. Nie polecam
Twoja stara 2 tygodnie temu
Jak się nie ma foremki to się rozlewa xd
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Muffinki warto piec w foremkach do nich przeznaczonych, które wcześniej warto włożyć do blaszki na muffinki. Dzięki temu istnieje małe prawdopodobieństwo, że ciasto rozleje się na tacce. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
Julia 4 tygodnie temu
Piekarnik na ile trzeba na początku nagrzać i ile minut tak opcjonalnie czekać aby się nagrzał bo później to czas i temperatura podana ale nie wiem wcześniej ile stopni żeby nic się nie stało
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Wszystko zależy od piekarnika - w każdym urządzeniu nagrzewanie wygląda inaczej. Proszę ustawić piekarnik na 180 stopni w opcji góra-dół i poczekać, jak urządzenie zasygnalizuje (najprawdopodobniej gasnącą lampką), że jest już nagrzane.
Nikodem 27.03.2024 13:25
Mi wyszło 13 babeczek i to wysokich i są przepyszne :D każdemu polecam ten przepis
Elizka 24.03.2024 17:55
Superrrr mniam mniam :)
Lemon 10.03.2024 09:49
Babeczek jest 40 a nie 12
Magda T. 07.03.2024 18:41
Super muffinki polecam ten przepis
zuzka 07.03.2024 14:15
mniam...
Anneczka 07.03.2024 14:15
super muffinki wyszły pyszne (akurat robiłam na dzień kobiet)
Iza 03.03.2024 13:28
Muffinki super, ale trzeba pamiętać, że jak się jeszcze coś dodaje do przepisu podstawowego, to ujmujemy z reszty składników! Ja dodałam banana i posiekane orzechy. Muffinki wypłynęły trochę, piekły się 25 minut.
Ania 27.02.2024 15:10
Mega babeczki, jutro mamy cake sale w szkole i wyszły cudne
AMD64 17.02.2024 16:33
Akt alma do tej pory nie wiem czy
kubx 06.02.2024 13:58
Tylko skąd mamy widzieć ile to jest "jedna szklanka" nienawidzę jak ludzie udostępniają przepisy bez tych informacji
Monika 07.03.2024 17:03
1 szklanka, to 1 szklanka
Doradca Smaku 06.02.2024 16:28
1 szklanka to równowartość 250 gramów. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
Anulka84 05.02.2024 19:18
Super przepis. Pierwszy raz wyszły mi takie wyrośnięte!!
Monika 07.03.2024 17:05
Anulka, właśnie robię do szkoły na Dzień Kobiet. Pozdrawiam
Nikola 03.02.2024 17:40
Ciasto szybkie do zrobienia. Lecz po upieczeniu wygląda na surowe.
Fg Bengt zm 17.02.2024 16:32
Moje wyglądają inaczej
Doradca Smaku 16.02.2024 13:54
Proszę spróbować nakładać mniej ciasta do papilotek/foremek
kat o 15.02.2024 18:44
właśnie, po 20 minutach dalej blade i w środku jakby surowe ;/- piekłam chyba z 30 min i w środku takie same ;/
Rose 29.01.2024 21:31
Zmniejszyłam ilość mleka do 2/3szkl., za to dodałam rozgniecionego 1 banana, wyszło 20 sztuk :)
Ela 27.01.2024 11:47
A czy udadzą się z mąki pełnoziarnistej? :)
[email protected] 21.01.2024 14:35
Pyszne mufinki, najlepszy przepis jaki mialam. Zmniejszylam tylko proporcje cukru o polowe. Pozdrawiam
Doradca Smaku 25.01.2024 08:52
Ilość cukru można dowolnie zmieniać, w zależności od preferencji smakowych :) Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :) Pozdrawiam!
Mk 08.01.2024 17:04
Faktycznie przepyszne i proste do wykonania.
Mk 08.01.2024 17:03
Faktycznie przepyszne, proste i szybkie do zrobienia.
Doradca Smaku 25.01.2024 09:24
Dziękuję za Twoją opinię :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
Siwa 07.01.2024 09:26
Czy można dodać mrożone jagody? Czy uprzednio należy je rozmrozić?
Doradca Smaku 25.01.2024 09:24
Oczywiście możesz dodać mrożone jagody i nie jest konieczne ich wcześniejsze rozmrażanie. Uważaj jednak z ilością ponieważ zbyt dużo zamrożonych owoców dodanych do ciasta, może puścić wodę, co może spowodować powstanie zakalca. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
Antek 01.01.2024 17:06
Pyszne muffiny polecam najlepsze jakie w życiu jadłem
Doradca Smaku 25.01.2024 09:22
Dziękuję za Twoją opinię! Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
ANGELIKA 17.12.2023 23:04
Pyszne wyszły! A czy mogę dodać masy makowej czy ciasto opadnie ?
Tosia 05.12.2023 19:56
Bardzo dobre babeczki naprawdę pysznie pachną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak