Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki mocha z gruszkową polewą - wakacyjny przepis!

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 160 gram
cukier 150 gram
olej 100 ml
napój gazowany 150 ml
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
wanilia 1 łyżeczka
gruszki 4 sztuki
cynamon Prymat 1 szczypta
cukier brązowy 1 szczypta
kardamon 1 szczypta
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki mocha z gruszkową polewą - wakacyjny przepis!

Składniki suche łączymy (przesiana mąka, kakao i proszek do pieczenia, cukier, kawa). W drugiej misce mieszamy składniki mokre (jajko, olej, napój, ekstrakt). Zawartość obu misek łączymy. Foremki do muffinek wypełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce. W trakcie studzenia przygotowujemy polewę. Gruszki obieramy, myjemy, blendujemy na gładką masę (gdy będą twarde, warto dodać odrobinę wody - łatwiej się zmiksują). Masę podgrzewamy w garnku, przyprawiamy do smaku. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masą napełniamy małą strzykawkę i wciskamy trochę do każdej muffinki. Resztę masy studzimy i czekamy aż zgęstnieje (najlepiej włożyć do lodówki). Dekorujemy muffiny masą, na wierzchu układamy plasterek gruszki i posypujemy kakao. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak