Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki cytrynowe

5.0
(452)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
mleko 3/4 szklanki
olej 1/3 szklanki
jajko 1 sztuka
cytryny 2 sztuki

Porada

W przepisie użyto soku z 2 cytryn, jednak jeśli wolicie mniej kwaśne babeczki dodajcie mniej soku.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki cytrynowe

Mąkę wymieszać w jednej misce z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mleko z olejem, jajkiem i sokiem oraz startą skórką z cytryn. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać razem, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami.

Wstawić do nagrzanego do temperatury 200ºC piekarnika i piec ok. 20 minut.

Upieczone muffinki posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

@slodkie.na.pamiatke 29.03.2024 23:00
Przepychota! Idealne do święconki, zamiast dużej baby cytrynowej. Szybko się je przygotowuje i smakują wyśmienicie. Dałam sok z półtora cytryny a skórkę z obu cytryn i nie są wcale za kwaśne. Resztę wykonałam wg przepisu. Polecam!
Ala 06.02.2024 15:22
Coś okropnego, zakalec przysłony od spodu. Zmarnowane składniki .Okropny przepis żałuję że wcześniej komentarzy nie przeczytałam.
Hanna 31.12.2023 14:53
Wychodzą jakies dziwne w smaku, zakalec i blade. Zupełnie inne niż na zdjęciu
Matylda 05.08.2023 21:46
Babeczki niedobre kwaśne blade po prostu nie dobre Nigdy więcej nie zrobie nie polecam
Doradca Smaku 07.08.2023 13:19
Zgodnie z sugestią autora - można zmodyfikować ilość wykorzystanych cytryn, w zależności od oczekiwanego smaku.
Agata 30.03.2023 19:40
Nigdy w życiu nie wyszły nam lepsze babeczki! Pyszota! Dzięki za super przepis ❤️
Kasiakas 24.02.2020 09:57
Hej, moje dzieciaki robily wczoraj te muffinki, gdyz generalnie uwielbiaja piec. Niestety wydaje sie ze soku jest za duzo albo cos jest nie tak w tym przepisie gdyz wyszedl zakalec i strasznie kwasne. Troche inaczej to sobie wyobrazalismy bo zawsze nam muffinki wychodza. Czy na pewno nalezy dodac soku z dwoch cytryn???
Doradca Smaku 25.02.2020 08:49
Przykro mi, że muffinki się nie udały. Zakalec może wynikać ze zbyt długiego mieszania składników suchych z mokrymi. jeśli chodzi o kwaśny smak - być może ilość soku zależy od wielkości cytryn, ale dopiszę uwagę w przepisie, że można ilość soku zmniejszyć.
Niebieska 08.04.2014 11:18
bardzo ładne i smaczne
Aannkaa82 30.12.2013 21:24
Uwielbiam muffinki :)
erym 29.09.2013 09:47
ladne zdjecie, ciekawe jak te muffinki smakuja
Renata22 24.09.2013 18:51
Małe, cytrynowe słodkości! Super!
RenataZ-et 27.08.2013 22:36
uwielbiam wszystkie muffinki :D
m1monika 26.08.2013 11:54
muszą być pyszne :-)
Magula 17.08.2013 22:06
same pyszności
SmakolykiJoanny 17.08.2013 18:20
Muffiny dość często robię są takie łatwe do zrobienia i delikatnie w buzi się rozpływają
patryska76 17.08.2013 18:11
Coś pysznego ;)))
AnielskaSlodycz 17.08.2013 17:59
uwielbiam muffinki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak