Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki bananowe z rodzynkami
Do przygotowania muffinek bananowych najlepiej użyć dojrzałych. Te o bardziej brązowej skórce są słodsze i bardziej aromatyczne, co przełoży się na intensywny smak muffinek. Jeśli masz bardzo słodkie banany, możesz zredukować ilość cukru. Nie przesadź z ilością bananów. Zbyt duża ilość banana może sprawić, że muffiny będą zbyt wilgotne lub ciężkie. Dobrze zbalansowane proporcje mąki, cukru, jajek i banana są kluczem do idealnej konsystencji muffinów.
Kroki postępowania
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier zwykły i cukier waniliowy, wymieszać suche składniki. Dodać jajka mleko i olej, łyżką niezbyt dokładnie wymieszać ciasto, mają w nim pozostać małe grudki.
Osączyć rodzynki na sitku z wody, oprószyć mąką i dodać do ciasta, można zostawić łyżkę namoczonych rodzynek do posypania muffinek z wierzchu przed pieczeniem. Banany pokroić w kostkę i również dodać do ciasta, całość delikatnie wymieszać.