Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki bananowe z rodzynkami

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Muffinki bananowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych muffinów. Przygotuj je z dojrzałych bananów, aby stworzyć puszyste i aromatyczne muffiny. Oto przepis, który pomoże Ci przygotować idealne muffinki bananowe.

Składniki:

rodzynki 3 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 0,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
olej 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
banan 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki bananowe z rodzynkami

Do przygotowania muffinek bananowych najlepiej użyć dojrzałych. Te o bardziej brązowej skórce są słodsze i bardziej aromatyczne, co przełoży się na intensywny smak muffinek. Jeśli masz bardzo słodkie banany, możesz zredukować ilość cukru. Nie przesadź z ilością bananów. Zbyt duża ilość banana może sprawić, że muffiny będą zbyt wilgotne lub ciężkie. Dobrze zbalansowane proporcje mąki, cukru, jajek i banana są kluczem do idealnej konsystencji muffinów. 

Kroki postępowania

1

Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier zwykły i cukier waniliowy, wymieszać suche składniki. Dodać jajka mleko i olej, łyżką niezbyt dokładnie wymieszać ciasto, mają w nim pozostać małe grudki.

Krok 1 - Muffinki bananowe z rodzynkami foto
2

Osączyć rodzynki na sitku z wody, oprószyć mąką i dodać do ciasta, można zostawić łyżkę namoczonych rodzynek do posypania muffinek z wierzchu przed pieczeniem. Banany pokroić w kostkę i również dodać do ciasta, całość delikatnie wymieszać.

Krok 2 - Muffinki bananowe z rodzynkami foto
3
Blaszkę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi jednorazowymi foremkami i napełnić je po kolei ciastem do około 3/4 wysokości.Z tej porcji ciasta wyszło mi 16 muffinek.
Krok 3 - Muffinki bananowe z rodzynkami foto
4
Posypać z wierzchu pozostawionymi rodzynkami.Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni,wstawić muffinki i piec około 25 minut,pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy muffinki są gotowe.
Krok 4 - Muffinki bananowe z rodzynkami foto
5
Upieczone muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.Smacznego.
Krok 5 - Muffinki bananowe z rodzynkami foto

Te przepisy koniecznie musisz wypróbować:

muffinki z malinami

muffinki z jabłkami

muffinki ze śliwkami

muffinki z cukinii

muffinki z jagodami

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 08.07.2013 18:20
pyszne słodkości
olkaaa 10.06.2013 07:31
wyglądają kusząco
Alex_M 07.06.2013 10:37
uwielbiam takie babeczki :)
Ada-Gaba 27.05.2013 08:22
chętnie wypróbuję
Wacław 26.05.2013 19:14
fajny pomysł z tymi bananami :)
anemon 20.05.2013 06:30
Z bananami jeszcze nie robiłam, też podoba mi się Twój pomysł.
alaaa 19.05.2013 21:21
dodatek bananów to świetny pomysł ,są pyszne
mirosława4 18.05.2013 21:34
ależ apetyczne :)
Mniam 18.05.2013 07:24
Wspaniałe muffiny- pychotka.
Luki 17.05.2013 19:42
do kawki super
Wiesława1 17.05.2013 19:30
super babeczki
Renata9 17.05.2013 19:12
smakowite muffinki
Krystyna32 17.05.2013 19:03
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak