Cynamonowe muffinki z jabłkami i śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    290 g
  • cukier

    170 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt (duże)
  • olej

    60 ml
  • jogurt waniliowy

    225 g
  • jabłka

    2-3 szt
  • śliwki

    5-6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawy).

W drugiej misce mieszamy składniki mokre (olej, jajko i jogurt). Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ze śliwek usuwamy pestki i również kroimy w kostkę. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.

Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 20-25 minut.

Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 08.09.2015 13:57
Porwałabym jedną, a tak tylko porywam przepis :)
Mniam 08.09.2015 11:56
Ale mi zapachniały te muffinki :)
monikaT83 07.09.2015 23:19
super babeczki:)
Aannkaa82 07.09.2015 21:36
fajne babeczki :)
Malinka 07.09.2015 21:35
Pięknie się prezentują :)
Ewa Wojtaszko 07.09.2015 21:27
świetny deser :)
DorotaZ 07.09.2015 21:18
Smakowicie wyglądają
Wiktoria29 07.09.2015 20:58
bardzo apetyczne
V_kuchareczka 07.09.2015 20:48
pyszniutkie
Jadwiga/Jaga85 07.09.2015 20:28
Pyszny deser!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat