Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożony krem bezowy

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na lody

śmietana kremowa 30% 570 ml
cukier 45 g
laska wanilii 1 szt
brandy 30 ml
białko 1 szt
sól 1/4 łyżeczki

Dodatkowo

biszkopty okrągłe
czekolada mleczna 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożony krem bezowy

Kroki postępowania

1
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, tępą stroną noża lub małą łyżeczką zbieramy znajdujące się w środku ziarenka. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i laskę. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Ważne aby nie zagotować śmietany. Musimy tylko rozpuścić cukier. Wyjmujemy laskę wanilii, przykrywamy garnek i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 1 - Mrożony krem bezowy foto
2
W miseczce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy ją do wystudzonej śmietanki, dodajemy brandy i delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Mrożony krem bezowy foto
3
Masę wylewamy do płaskiej formy, albo foremek do lody i zamrażamy aż masa zrobi się gęsta. Następnie przekładamy krem bezowy do misy robota kuchennego i ucieramy do gładkości. Masę przelewamy do pojemnika z zamknięciem i ponownie zamrażamy.
Krok 3 - Mrożony krem bezowy foto
4
Lody wyjmujemy na ok. 10 minut przed podaniem i trzymamy w temperaturze pokojowej.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aby przestygła. Na ciasteczko biszkoptowe nakładamy po gałce lodów, polewamy rozpuszczoną czekolada i podajemy!
Krok 4 - Mrożony krem bezowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 22.12.2014 14:45
pyszne, a jaka prezentacja.. :)
Ela15 19.12.2014 14:00
świetny deser
Kolorowa 17.12.2014 21:09
Bardzo pomysłowe i proste zarazem ;)
Lucan 17.12.2014 17:29
wygląda apetycznie
kasia.s 17.12.2014 13:23
Mniam :) pyszności:)
Mniam 17.12.2014 11:41
Nazwa trochę myląca, ale deser na pewno przepyszny :)
agnieszka214 17.12.2014 11:30
pyszny deserek
mirosława4 17.12.2014 11:12
prezentuje się smacznie
czekoladka_m 17.12.2014 10:34
Tak czy siak wygląda pysznie;)))
ben-ka 17.12.2014 09:40
Bardzo apetyczny deserek.
Wiktoria29 17.12.2014 09:25
chętnie bym sie poczęstowała takim deserkem
Ewelina1991 17.12.2014 08:42
super deser!!!
ONY_za_kare 17.12.2014 08:24
moze byc dobre
wwwiolka 17.12.2014 08:05
Bardzo fajny przepis.
Wiesława1 17.12.2014 08:03
wyglada kusząco
Ola1984 17.12.2014 07:54
Pysznie wygląda :)
Magula 17.12.2014 07:20
ciekawa propozycja
Krystyna32 17.12.2014 07:09
pyszności :)
zabcia117 17.12.2014 06:58
świetnie wygląda
Krzysztof15 17.12.2014 06:34
PYSZNY DESEREK
norweska20 17.12.2014 00:01
apetycznie wygląda
Christopher 16.12.2014 23:21
Właściwie białko stanowi tu stabilizator. Niektóre przepisy podają taką metodę przy robieniu lodów. Ale deserek ładny.
migotka28 16.12.2014 23:18
ale pyszny deserek
Kuchnia Marty 16.12.2014 22:14
Deser inspirowany jest kuchnią hiszpańską i pod taką nazwą tam występuje. Dla mnie to również bardziej przypomina krem/lody śmietankowe, no może waniliowe :)
BernadettaP 16.12.2014 22:03
1 białko na 570 ml śmietany to raczej bym tego kremem bezowym nie nazwała, choć pewnie smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak