Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrowisko

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
mąka 2 dag
masło 25 dag
śmietana 18 proc 2 łyżki
ocet 1/2 łyżki
wódka 1/2 łyżki
miód 2,5 dag
rodzynki 2,5 dag
mak 1 łyżka
olej 1 szt
masło 125 g
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Mrowisko

Kroki postępowania

1
Żółtka ucieramy z masłem, dodajemy ocet, spirytus i śmietanę. Mieszamy i wlewamy do przesianej na stolnicę mąki usypanej w kopczyk. Zagniatamy gładkie ciasto. Rzucamy o stolnice przez 10 minut, żeby je dobrze napowietrzyć.
Krok 1 - Mrowisko foto
2
Wałkujemy cienko, składając kilkakrotnie. Wycinamy paski.
Krok 2 - Mrowisko foto
3
Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Układamy do osączenia na ręcznikach papierowych.
Krok 3 - Mrowisko foto
4
Masło roztapiamy z miodem i cukrem. Z gotowych chrustów układamy stożek przelewając na przemian masłem z miodem i cukrem i posypując rodzynkami i makiem.
Krok 4 - Mrowisko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 01.06.2013 08:05
takiego mrowiska to bym sie nie bała...spróbować :)
caralajna 05.05.2013 18:15
fajnie wygląda
wyattearp 27.04.2013 17:57
ciekawie podane
idealme 26.04.2013 22:20
smaczny przepis :)
Magiczna_Kuchnia 26.04.2013 21:54
Niesamowite wizualnie:)
reniatka 26.04.2013 21:18
ale fajne bardzo mi sie to podoba
Marcin9 26.04.2013 21:05
pomysłowe :)
justys759 26.04.2013 21:02
bardzo fajne to Twoje mrowisko:)
zielonamorelka 26.04.2013 20:58
hehe no fajne fajne
Elżbieta17 26.04.2013 20:53
oryginalny deser- pycha:)
iwi 26.04.2013 20:45
Fajne to mrowisko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak