Przepis i sposób przygotowania na: Moje dekorowane pierniczki
Tak przygotowana masę pozostawić do ostygnięcia.
Następnie sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do masy, stopniowo dodawać żółtka i wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wyspać na stolnice, wyłożyć masę a następnie zagnieść ciasto. na koniec dodać 3 śmietanki do kawy (w kubeczkach po 10g) Wszystko wymiesić na jednolita masę.
Tak przygotowaną masę na pierniczki można rozwałkować od razu. bądź wstawić do lodówki i rozwałkować później.)
Rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.
Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10 min Pozostawić do ostygnięcia
Jeśli pierniczki mają być dekorowane tak jak moje to przygotować lukier bądź skorzystać z gotowego chociaż polecam włożyć troszkę trudu w zrobienie lukru własnej roboty. Bedzie większa satyskwacja.
Przygotowanie lukru:
Białko wymieszać ze szklanką cukru pudru Ubijać przez chwile mikserem Gdy masa jest jeszcze zbyt rzadka dodać jeszcze cukru pudru tak aby powstała jednolita masa dość gęsta i nie rozlewająca się
A teraz używamy wyobraźni i talentu artystycznego i tworzymy swoje dzieła które będą na pewno piękne i smaczne