Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje dekorowane pierniczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
margaryna 150 gramów
cukier 125 gramów
miód prawdziwy płynny 125 gramów
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
śmietanki do kawy 3 (w (kubeczka po 10g)
białko 1
cukier puder 1- 1/5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Moje dekorowane pierniczki

Masło, cukier, przyprawę korzenną, cynamon, miód i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Tak przygotowana masę pozostawić do ostygnięcia.
Następnie sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do masy, stopniowo dodawać żółtka i wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wyspać na stolnice, wyłożyć masę a następnie zagnieść ciasto. na koniec dodać 3 śmietanki do kawy (w kubeczkach po 10g) Wszystko wymiesić na jednolita masę.
Tak przygotowaną masę na pierniczki można rozwałkować od razu. bądź wstawić do lodówki i rozwałkować później.)
Rozwałkować na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.
Z ciasta wykrawać foremkami dowolne formy. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10 min Pozostawić do ostygnięcia
Jeśli pierniczki mają być dekorowane tak jak moje to przygotować lukier bądź skorzystać z gotowego chociaż polecam włożyć troszkę trudu w zrobienie lukru własnej roboty. Bedzie większa satyskwacja.

Przygotowanie lukru:
Białko wymieszać ze szklanką cukru pudru Ubijać przez chwile mikserem Gdy masa jest jeszcze zbyt rzadka dodać jeszcze cukru pudru tak aby powstała jednolita masa dość gęsta i nie rozlewająca się
A teraz używamy wyobraźni i talentu artystycznego i tworzymy swoje dzieła które będą na pewno piękne i smaczne

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 13.05.2013 07:08
Piękna dekoracja :)
Kate131 08.03.2013 10:05
śliczne i aromatyczne
ElizaT 19.02.2013 10:10
suuuuper
Andrzej8 05.02.2013 17:25
Świetny przepis zachowam go sobie a przed świtami będzie jak znalazł
Andrzej8 05.02.2013 17:25
Świetny przepis zachowam go sobie a przed świtami będzie jak znalazł
Andrzej8 05.02.2013 17:25
Świetny przepis zachowam go sobie a przed świtami będzie jak znalazł
Sylwia26 04.02.2013 17:54
ślicznie wyglądają
Rafał10 04.02.2013 17:18
aż ślinka cieknie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak