Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój mocno bakaliowy keks

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mój keks, który polecam jest delikatny, wilgotny, pełen bakalii oraz smaczny. Mówię Wam, że na jednym kawałku się nie skończy.

Składniki:

Potrzebne składniki:

mąka pszenna 450 g
cukier 200 g
jajko 2 szt.
mleko 1 szklanka
masło/margaryna 120 g
proszek do pieczenia 2.5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
bakalie 250 g
orzechy włoskie 0.5 szklanki
cukier puder 2 duże łyż.

Porada

Bakalie różne - około 250 g. Orzechy włoskie siekane 1/2 szklanki.

Przepis i sposób przygotowania na: Mój mocno bakaliowy keks

Masło lub margarynę rozpuszczamy na niewielkim ogniu.
Po rozpuszczeniu dodajemy cukier, ucieramy a następnie lekko studzimy. Dodajemy jajka i ponownie ucieramy.

Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie mieszamy dodając dużo różnych bakalii oraz obrane drobno posiekane orzechy włoskie.

Po dokładnym wymieszaniu masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu keks oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy bakaliami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 16.08.2019 11:37
Bardzo apetyczny keksik;)
gusia1000 15.07.2019 20:09
Dobry keks.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak