Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój gzik

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Dzisiejsza propozycja dania, które mam na obiad (ale nie musi być stricte obiadem), to moja wersja "wielkopolskiego gzika" z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, w piekarniku. Jest to naprawdę dobre i nie zaszkodzi tym, którzy muszą odstawić mięso z diety! Pozostali też mogą spróbować!

Składniki:

Sładniki:

ziemniaki młode 500 gramów
serek wiejski 200 gramów
śmietana 18% 2 łyżki
rzodkiewka 0,5 pęczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
olej 4 łyżki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mój gzik

Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy, większe kroimy i mieszamy w oleju z dodatkiem przyprawy do ziemniaków. Pieczemy 30 minut w 180°C.

Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z serkiem, śmietaną i posiekanymi liśćmi (nie za dużo) rzodkiewek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy.

Gorące ziemniaki podajemy z serkiem oraz z posiekanymi liśćmi rzodkiewki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak