Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój eksperymentalny "Zielony mech ".

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka krupczatka 1 1/2 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier trzcinowy 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
szpinak mrożony 450 g

Krem

śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
mleko 3,2% 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo

granat 1 sztuka

Porada

Inspiracją i wzorem do przygotowania tego ciasta był przepis na "Zielony mech" według @Konczi. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Dziękuję za wspaniały przepis :-)

Przepis i sposób przygotowania na: Mój eksperymentalny "Zielony mech ".

Kroki postępowania

1
Do miski wbić 3 całe jajka.
Krok 1 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
2
Dosypać cukier trzcinowy.
Krok 2 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
3
Zmiksować na jednolitą masę.
Krok 3 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
4
Dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Krok 4 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
5
Ponownie zmiksować na jednolitą masę.
Krok 5 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
6
Na końcu dodać cukier waniliowy i zmiksować.
Krok 6 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
7
Dodać do ciasta rozdrobniony szpinak. Szpinak najlepiej odsączyć z nadmiaru wody na sitku przez kilka godzin.
Krok 7 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
8
Wymieszać łopatką silikonową.
Krok 8 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
9
Przełożyć do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 9 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
10
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
Krok 10 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
11
Z wystudzonego ciasta odkroić wierzch.
Krok 11 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
12
Wierzch ciasta pokruszyć do miski, a owoc granatu wypestkować.
Krok 12 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
14
W osobnej misce ubić zimną śmietanę. W 3 łyżkach gorącego mleka rozpuścić żelatynę i dodać do śmietany.
Krok 13 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
15
Następnie dodać cukier puder i zmiksować.
Krok 14 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
16
Spód ciasta ponownie włożyć do tortownicy. Na wierzch wyłożyć śmietanę.
Krok 15 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
17
Na śmietanę wyłożyć pokruszone ciasto. Można też bezpośrednio na śmietanę posypać trochę pestek granatu.
Krok 16 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
18
Ciasto posypać pestkami granatu, a potem schłodzić w lodówce, u mnie stało całą noc.
Krok 17 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto
19
Smacznego !
Krok 18 - Mój eksperymentalny "Zielony mech ". foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 05.12.2014 13:51
Ciacho-SUPER!!!
Czyki 04.11.2014 17:16
Rewelacja ciasto :) już jadę :)
Konczi 03.11.2014 10:54
Wygląda cudnie :) Porywam porcyjkę do kawusi :))
adelajda 02.11.2014 18:51
Pyszne ciacho :))))
Wiesława1 02.11.2014 15:32
jak na eksperyment wygląda wspaniale
molanka 02.11.2014 14:04
zapachniało leśnym mchem
Janina 02.11.2014 13:58
Pyszności;)
mirosława4 02.11.2014 13:45
ciekawy przepis warty wypróbowania
Renataj 02.11.2014 13:33
Prezentuje się apetycznie - nawet motylki zleciały się skosztować:)
ice cubes 02.11.2014 11:47
ciekawy pomysł :)
Stenka 02.11.2014 11:31
muszę i ja wypróbować
Bernadeta1 02.11.2014 11:28
wygląda ciekawie i smak takiego ciasta warto wypróbować
gosia56 02.11.2014 11:19
jeszcze takiego ciasta nie piekłam chociaz juz robiłam roladę szpinakową na wytrawnie;)
barbara11561 02.11.2014 10:59
wyglada bardzo apetycznie:)
Renata9 02.11.2014 10:57
@Ben-ka, już znalazło amatorów i to bardzo wielu :-)
ben-ka 02.11.2014 10:54
Zawsze od czegoś trzeba zacząć bo dojść do wprawy:) ciasto na pewno znajdzie amatorów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak