Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Modra kapusta

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
jabłka 3 sztuki
kapusta czerwona 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Modra kapusta

Składniki:
- 400 g czerwonej kapusty
- 2 plastry słoniny
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 2 kieliszki octu
- 3 winne jabłka
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz

Wykonanie:
Kapustę oczyścić, a następnie grupo poszatkować. Cebulę obrać i razem ze słoniną pokroić w drobną kostkę. Kapustę umieścić w większym garnku z dodatkiem ½ szklanki wody i dusić ok. 20 min.
Słoninę wrzucić na rozgrzaną patelnię i stopić na skwarki. Następnie zasypać ją 1 łyżką mąki, dodać posiekane cebule i 2 kieliszki octu. Dokładnie wymieszać, a potem zdjąć z palnika.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do kapusty. Następnie wlać zasmażkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Wszystkie składniki dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Można ją podawać na ciepło lub na zimno.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 01.10.2015 11:09
prawdziwy śląski dodatek do rolady i klusek
mysza75 03.03.2014 12:25
Jaka dobra kapucha
Janina 07.01.2014 12:45
Bardzo fajna taka kapusta;)
pestka 06.01.2014 15:14
bardzo dobry dodatek do obiadu
norweska20 06.01.2014 12:52
idealna do rolad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak