Przepis i sposób przygotowania na: Modra kapusta
- 400 g czerwonej kapusty
- 2 plastry słoniny
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 2 kieliszki octu
- 3 winne jabłka
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyścić, a następnie grupo poszatkować. Cebulę obrać i razem ze słoniną pokroić w drobną kostkę. Kapustę umieścić w większym garnku z dodatkiem ½ szklanki wody i dusić ok. 20 min.
Słoninę wrzucić na rozgrzaną patelnię i stopić na skwarki. Następnie zasypać ją 1 łyżką mąki, dodać posiekane cebule i 2 kieliszki octu. Dokładnie wymieszać, a potem zdjąć z palnika.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do kapusty. Następnie wlać zasmażkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Wszystkie składniki dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Można ją podawać na ciepło lub na zimno.