Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mocno orzechowy tort

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 8 sztuk
orzechy włoskie 1 kubek
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
cukier 1/2 szklanki
sól do smaku

masa kawowa

masło 4 kostki
jajko 8 sztuk
kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki
wódka 1 kieliszek

Porada

Jeżeli biszkopt nie wyrósł tak jak powinien to upiecz drugi , taki sam biszkopt!

Przepis i sposób przygotowania na: Mocno orzechowy tort

Na samym początku przygotowałam sobie tortownicę. Spód wyłożyłam papierem pergaminowym , posmarowałam margaryną i posypałam bułka tartą.
Nastawiłam piekarnik na 170 stopni.
W miseczce wymieszałam mąkę z bułką tartą. Orzechy posiekałam i prażyłam chwilę na małym ogniu i na suchej patelni . Wystudzone przesypałam do miski z mąką i bułką . Wymieszałam.


Oddzieliłam żółtka od białek . Białka ubiłam mikserem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodałam - stopniowo - cukier i miksowałam jeszcze przez 2-3 minuty. Po ubiciu piany ( drewnianą łyżką ) dodałam po jednym żółtku delikatnie mieszając , tak aby dobrze napowietrzyć pianę.
Na końcu dodałam stopniowo mieszankę z orzechów , mąki i bułki tartej.

Gotową masę biszkoptową przełożyłam do tortownicy i piekłam przez około 30 minut.
masa:
Masła w temperaturze pokojowej pokroiłam na kawałki i wsypałam do miski.
Całe jajka wbiłam do miski szklanej i miksowałam w kąpieli wodnej. Po ok 6-8 minutach zaczęłam pomału dodawać cukier. Miksowałam do momentu aż masa jajeczna ładnie zgęstnieje i cukier się rozpuści - trwa to około 12-20 minut. Masę jajeczną wystudziłam

Masła utarłam za pomocą miksera i dodałam stopniowo masę jajeczną. Kawę rozpuściłam w 3 łyżeczkach zimnej wody i wlałam do masy . Na koniec dodałam alkohol.
poncz:
4 łyżeczki kawy rozpuściłam w szklance wody. Dodałam alkohol - 2 kieliszki wódki.
Przełożenie tortu:
Biszkopty w trakcie przekładania masą nasączyłam ponczem . Udekorowałam posiekanymi orzechami i polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ekspansja-smaku 09.09.2016 09:51
Dziękuję, oj gościom smakowało i na drugi dzień mogliśmy się tylko obejść smakiem ;)
Renataj 07.09.2016 21:58
Apetyczny tort:) Pewnie szybko znikł ze stołu:)
agnieszka214 07.09.2016 20:16
Już mi slinka cieknie na sam widok takiego ciasta
agnieszka214 07.09.2016 20:15
Już mi slinka cieknie na sam widok takiego ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak