Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleko migdałowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdały 1 szklanka
woda 4 szklanki

Porada

Pozostałe na gazie migdały mają wiele zastosowań. Można zużyć je do owsianki albo serka np. do naleśników Mleko trzymam w lodówce około 2 dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Mleko migdałowe

Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 10 min. Obrać ze skórki.
Obrane orzechy zalewamy wodą i zostawiamy na noc w zacienionym miejscu.
Namoczone migdały odcedzamy, zalewamy 4 szklankami wody (może być przegotowana kranówka). Całość miksujemy kilka minut.
Gazę mocujemy na dużym słoiku i zabezpieczamy gumką recepturką. Przelewamy powoli zmiksowane migdały. Na koniec bardzo dokładnie wyciskamy całą zawartość ściereczki. Przesączony płyn to nasze domowe migdałowe mleko!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gregor# 24.05.2016 22:53
Fajny przepis
Mama niejadka 24.05.2016 19:43
Super mleczko
gosia56 24.05.2016 08:35
na pewno pyszne i zdrowe mleczko;)
krokus 23.05.2016 22:55
smaczne mleczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak