Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczny mazurek z masłem orzechowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
cukier puder 0,5 szkl
żółtko jajek 2
masło 100 g
sól szczypta
DODATKOWO:
masło orzechowe
dżem truskawkowy
mleko 3-4 łyżki
mleko w proszku 1 szkl
masło 50 g
aromat śmietankowy
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczny mazurek z masłem orzechowym

Kroki postępowania

1
Mieszam mąkę pszenną z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaję pokrojone zimne masło i rozdrabniam je razem z sypkimi składnikami.
Krok 1 - Mleczny mazurek z masłem orzechowym foto
2
Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto. Schładzam w lodówce przykryte folią. Ta ilość ciasta pozwala na upieczenie jednego dużego lub dwóch małych mazurków.
Krok 2 - Mleczny mazurek z masłem orzechowym foto
3
Dno foremki wykładam papierem do pieczenia i wylepiam ciastem. Tworzę centymetrowy brzeg, który ozdabiam widelcem. Dno ciasta nakłuwam widelcem, by podczas pieczenia nie powstały na cieście bąble z powietrza.
Krok 3 - Mleczny mazurek z masłem orzechowym foto
4
Ciasto piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 190st.C. na złoty kolor.
Krok 4 - Mleczny mazurek z masłem orzechowym foto
5
Dno wystudzonego ciasta smaruję cienką warstwą dżemu, a następnie cienką warstwą masła orzechowego. Masło można trochę podgrzać w kuchence mikrofalowej, by lepiej się smarowało.
Krok 5 - Mleczny mazurek z masłem orzechowym foto
6
Rozpuszczam na małym ogniu masło z mlekiem i cukrem. Dodaję aromat śmietankowy i mleko w proszku. Masa powinna być gęsta ale nadal płynna, dlatego mleko w proszku należy dodawać powoli do uzyskania pożądanej konsystencji. Masę wylewam na warstwę masła orzechowego.
Krok 6 - Mleczny mazurek z masłem orzechowym foto
7
Zanim masa mleczna stwardnieje, dekoruję mazurka migdałami i kwiatkami wykonanymi z masy cukrowej.
Mazurki najlepiej przygotować 2-3 dni przed jedzeniem.
Krok 7 - Mleczny mazurek z masłem orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 18.07.2013 11:09
ładnie wygląda
fotoviderek 20.05.2013 07:01
Śliczny ten Twój mazurek. Pycha :)
caralajna 18.04.2013 07:36
śliczna dekoracja, taka wiosenna
zielonamorelka 17.04.2013 14:28
bardzo ładnie wykonany i na pewno smaczny
Magula 17.04.2013 13:34
pięknie wygląda napewno tez dobrze smakuje
ewka1978 17.04.2013 13:02
ślicznie wygląda
Marta1986 17.04.2013 12:32
pyszności:-)
migotka28 17.04.2013 12:14
ładnie udekorowany:)
Pomocnik 17.04.2013 12:05
piękne serca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak