Przepis i sposób przygotowania na: Misie, kwiatki i dinozaury drożdżowe
400 ml ciepłej wody
120 g rozpuszczonej margaryny Kasia
2 łyżeczka cukru
30 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
marmolada wieloowocowa
mak niebieski
1 jajko rozmącone do smarowania
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Wsypujemy mąkę ,sól i wlewamy roztopioną margarynę.
Wyrabiamy chwilę, dokładnie na lśniące ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na grubość około o,5 cm. Foremkami wykrawamy kółka a nożem nadkrawamy boki tak by powstały płatki kwiatków. Na środek każdego kładziemy po trochu marmolady.
II wersja:
z rozwałkowanego ciasta wykrawamy różne kształty tj . misie.
Z ziela angielskiego robimy oczka.