Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowo - korzenne babeczki z czekoladą i suszoną wiśnią

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1,5 szklanki
masło 150 g
jajko 3 szt
cukier trzcinowy 1/4 szklanki
miód płynny 1/2 szklanki
mleko 1/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
czekolada gorzka 80 g
suszone wiśnie 125 g

Polewa miodowo - czekoladowa

czekolada gorzka 60 g
miód 3 łyżki
woda 1 łyżka

Porada

Suszoną wiśnię można z powodzeniem zastąpić suszoną żurawiną.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo - korzenne babeczki z czekoladą i suszoną wiśnią

Kroki postępowania

1
Przepis na około 16 babeczek.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po kolei jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Dodać miód i zmiksować.

Wsypać suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia się składników, w międzyczasie wlewając mleko. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i suszone wiśnie ( które też można z grubsza posiekać ) i wymieszać.
Krok 1 - Miodowo - korzenne babeczki z czekoladą i suszoną wiśnią foto
2
Ciastem napełnić foremki do mini babeczek, do 3/4 ich wysokości, wysmarowanych wcześniej masłem i oprószonych mąką lub bułką tartą ( foremek silikonowych nie musimy niczym smarować ). Można również użyć klasycznej formy do muffinek wyłożonej papilotkami.
Krok 2 - Miodowo - korzenne babeczki z czekoladą i suszoną wiśnią foto
3
Piec około 20 minut, najlepiej z grzaniem góra - dół, w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
Krok 3 - Miodowo - korzenne babeczki z czekoladą i suszoną wiśnią foto
4
Polewa miodowo - czekoladowa:

Miód i wodę umieścić w garnuszku i podgrzać do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Gotową polewą udekorować babeczki.

Smacznego :)
Krok 4 - Miodowo - korzenne babeczki z czekoladą i suszoną wiśnią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 16.12.2014 11:48
ładniutkie babeczki
kasia.s 16.12.2014 08:43
Rewelacjaaa :)
Krystyna32 16.12.2014 06:12
bardzo apetyczne
Krzysztof15 16.12.2014 06:06
smakowite babeczki
barbara11561 15.12.2014 22:40
Uwielbim takie lakocie
Renata9 15.12.2014 20:36
rewelacyjne te Twoje babeczki
idealme 15.12.2014 19:52
ale pyszne!
engie23 15.12.2014 19:36
pyszności :)
IZABELA29 15.12.2014 18:35
smaczniutka
Kuchnia Marty 15.12.2014 18:11
Bardzo apetyczne! Chętnie bym zjadła :)
Zdzisław 15.12.2014 17:57
takie słodkości bardzo lubię
jola91 15.12.2014 17:15
Mmm, fajne te babeczki
RenataZ-et 15.12.2014 16:26
super pachnące babeczki :)
Jadwiga/Jaga85 15.12.2014 16:14
Bardzo apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak