Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik bożonarodzeniowa szopka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
mąki pszennej 500 g
jajko 3
brązowy cukier 2 łyżki
margaryna masło 150 g
miód akacjowy 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ekstrakt wanilowy 1 łyżka
kardamon 1 ziarno
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
szczypta soli
na masęmiodową
cukier 250 g
woda 125 ml
ocet 1 łyżeczka
miodu akacjowego 100 g
białko 4
margaryna masło 400 g
ekstraktu waniliowego 1 łyżka
garśc pistacji
szczypta soli
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik bożonarodzeniowa szopka

Kroki postępowania

1
W rondelku rozpuszczamy margarynę z miodem. W dużej misce łączymy suche składniki- mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową i utłuczone w moździerzu ziarno kardamonu. W oddzielnej misce wybijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Powoli stopniowo i naprzemiennie dodajemy do jajek składniki suche, margarynę połączoną z miodem oraz śmietanę. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy na tradycyjną blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto należy rozsmarować równomiernie po całej powierzchni blachy. Pieczemy 13-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, termoobieg. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy ciasto przekładamy na kratkę i z jeszcze ciepłego ściągamy papier do pieczenia. Ciasto studzimy.
Krok 1 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
2
Przez ten czas robimy masę. Cukier zalewamy gorącą wodą, całość zagotowujemy. Dodajemy ocet i miód i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż uzyskamy dość gęsty syrop.
Krok 2 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
3
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Białka powinny być w temp. pokojowej. Do tak ubitych białek cały czas miksują powoli, cienkim strumieniem dolewamy gorący syrop miodowy. Tak przygotowaną masę ustawiamy nad kąpielą wodną i cały czas miksujemy do uzyskania gęstej masy- pióra robota muszą ładnie "pisać" po pianie. Zajmie to ok. 5 minut. Po tym czasie miskę ściągamy znad kąpieli wodnej i cały czas miksujemy, do momentu, kiedy masa ostygnie i będzie miała temp. pokojową. Pod koniec dodajemy łyżkę ekstraktu waniliowego.
Krok 3 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
4
W drugiej misce ucieramy 400 g Palmy z Murzynkiem (powinna być w temp. pokojowej). Stopniowo do margaryny dodajemy masę białkowo-miodową. Masa gotowa.
Krok 4 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
5
Ciasto wykładamy na blat i dzielimy je na 4 części- pierwsza musi być najszersza- będzie podstawą naszej szopki , druga musi być nieco węższa od pierwszej, trzecia węższa do drugiej, a czwarta od trzeciej.
Krok 5 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
6
Każdy prostokąt smarujemy najpierw cienką warstwą ulubionego dżemu- ważne, żeby dżem był kwaskowaty. Idealny będzie np. z porzeczek. Na warstwę dżemu wykładamy połowę masy miodowej. Pozostałą częścią masy wyzdobimy i wyrównamy szopkę.
Pierwszy największy prostokąt układamy na ozdobnej paterze-talerzu. Na niego wykładamy nieco węższy prostokąt, na niego pośrodku trzeci kawałek ciasta, a na niego ostatni, najwęższy. Tak powstałą piramidkę- trójkąt wyrównujemy za pomocą pozostałej masy.
Krok 6 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto
7
Na szczycie możemy przymocować gwiazdę Betlejemską wyciętą z tego samego ciasta- wystarczy przed dzieleniem ciasta na prostokąty odciąć paseczek ciasta, z którego za pomocą foremki wytniemy pożądany kształt ozdoby. Z pomocą cukrowych mazaków możemy wyzdobić nasze ciasto. Górę dekorujemy posiekanymi pistacjami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Krok 7 - Miodownik bożonarodzeniowa szopka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 07.11.2013 20:19
śliczna szopka
joanna__s 07.11.2013 19:52
Już czuję zapach świąt.
kasienka23 07.11.2013 19:26
świetne ciasto!
elka72 07.11.2013 19:22
Zapachniało Świętami:)
reniatka 07.11.2013 16:41
ale cudeńko ;)
Sylwia26 07.11.2013 15:38
ale smakołyki :)
halina17 07.11.2013 14:30
Dobry przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak