Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

miodowe ciasto z masą orzechową

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miód 170 g
olej 60 g
mąka 1,5 szklanki
mleko 4 łyżki
jajko
drożdże 8 g
orzechy 200 g
wanilia 0,2 g
Szafran nitki Prymat 0,3 g
sól
żółtko jajek
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: miodowe ciasto z masą orzechową

do lekko podgrzanego mleka dodaję sól i drożdże, mieszam dodaję jajo, olej i zagniatam gęste ciasto. Po 1,5 godziny ciasto rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm, układam na blasze, posypuję orzechami wymieszanymi z cukrem, następnie przykrywam drugą warstwą ciasta, smaruję olejem i ponownie posypuję orzechami. Układam kilka warstw. Tnę ciasto na romby o wymiarze 10x4 cm, smaruję żółtkiem wymieszanym z szafranem. Na środku rombów kładę po orzechu. Piekę 40 minut w 200 stopniach. Na 15 minut przed upieczeniem sie ciasta smaruję go miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.05.2016 17:31
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak