Przepis i sposób przygotowania na: Minimalistyczne na bogato
Kroki postępowania
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy je łyżką cukru. Kiedy drożdże się rozpuszczą, zalewamy połową szklanki ciepłej (ale nie za gorącej) wody spod gotowania batata. Dobrze mieszamy i dostawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
W dużej misce wysypujemy mąki, dodajemy cukier, sól. Dolewamy resztę wody spod gotowania batata, oraz przeciśniętego przez praskę batata (300g po ugotowaniu). Dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Dodajemy żurawinę i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg babeczki- ok. 17-20 minut, chlebek- 30-35 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z dodatkiem pigwowo-żurawinowym.