Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Minimalistyczne na bogato

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bataty ugotowane 300 g
• szklanka wody spod gotowania
drożdże 80 g
cukier waniliowy 1 szklanka
mąka pszenna 400 g
mąka kukurydziana 200 g
szczypta soli
odrobina mleka
Na pigwowo-żurawinowy dodatek:
pigwa
cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
masło 1 łyżka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Minimalistyczne na bogato

Kroki postępowania

1
Batata obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Przed odcedzeniem ziemniaka należy odlać szklankę wody.
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy je łyżką cukru. Kiedy drożdże się rozpuszczą, zalewamy połową szklanki ciepłej (ale nie za gorącej) wody spod gotowania batata. Dobrze mieszamy i dostawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
W dużej misce wysypujemy mąki, dodajemy cukier, sól. Dolewamy resztę wody spod gotowania batata, oraz przeciśniętego przez praskę batata (300g po ugotowaniu). Dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Dodajemy żurawinę i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Minimalistyczne na bogato foto
2
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go albo do foremek na babeczki (jeśli chcemy uzyskać drożdżowe babeczki)
Krok 2 - Minimalistyczne na bogato foto
3
lub formujemy a ciasta okrągły bochenek. Odstawiamy jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Ciasto smarujemy delikatnie z wierzchu mlekiem.
Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg babeczki- ok. 17-20 minut, chlebek- 30-35 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z dodatkiem pigwowo-żurawinowym.
Krok 3 - Minimalistyczne na bogato foto
4
Dodatek żurawinowo- pigwowy- Pigwę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cukier i sok z cytryny. Dodajemy pigwę i żurawinę. Dusimy na małym ogniu do momentu, kiedy pigwa straci surowość, a sos odparuje.
Krok 4 - Minimalistyczne na bogato foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Minimalistyczne na bogato foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 28.01.2014 21:05
jak dla mnie rewelacja, chlebek na batatach to dla mnie nowość
olla85 08.12.2013 10:18
Fajny przepis czegoś takiego jeszcze nie robiłam ani nie jadłam :) Jak dorwę gdzieś bataty na pewno zrobię :)
Mniam 08.12.2013 00:15
Fajne ciasto, nie spotkałam się jeszcze z takim.
Adamorek 07.12.2013 20:48
jak u babci
Renata9 07.12.2013 20:09
pyszne ciacho
wyattearp 07.12.2013 19:43
smakowicie wygląda
Kolorowa 07.12.2013 19:32
fajne dodatki
babajaga1969 07.12.2013 18:41
smaczne ciasto
edludwicki 07.12.2013 18:32
apetyczne, ładnie się prezentuje
sasanka 07.12.2013 18:29
Rodzynki :D zawsze największa frajda to wydłubywanie rodzynek z ciasta :) fajny przepis, ja wypróbuje ale jeszcze lukrem poleje żeby nie było przypadkiem za mało słodkie :D
patryska76 07.12.2013 18:24
Ciekawy przepis ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak