Przepis i sposób przygotowania na: Mini torcik Buni
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka masła
3 łyżki bułki tartej
2 płaskie łyżeczki kakao
Składniki na krem :
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki ugotowanego budyniu waniliowego
25 mll alkoholu ( dałam Gin )
3 płaskie łyżeczki kakao
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
Składniki do nasączenia :
25 mll alkoholu ( dałam Gin )
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki wrzącej wody
1 łyżeczka cukru
Składniki dodatkowe :
maliny
4 łyżeczki konfitury malinowej
Piekarnik nastawić na 180 * C i zostawić by się grzał .
Rozdzielić białka od żółtek . Zmieszać obie mąki i proszek do pieczenia . Ubić mikserem białka z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę . Dodać do niej żółtka - wymieszać . Dosypywać po łyżce mieszankę mąki . Delikatnie mieszać mikserem na najwolniejszych obrotach .Podzielić na pół . Do jednej porcji dodać kakao i delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach by masa zrobiła sie kakaowa .
Tortownice wysmarować masłem i wysypać bułka tartą ( nadmiar strzepnąć ) .
Do jednej tortownicy wlać masę białą , a do drugiej kakaową - wstawić tortownice do piekarnika , który już powinien mieć ustaloną temperaturę . Piec 15 minut aż biszkopty urosną , Sprawdzić patyczkiem do ciasta czy są dobrze upieczone .
Wyłączyć gaz - uchylić piekarnik i zostawić by biszkopty wystygły .
Przekrawać po ostygnięciu na 3 części ( w sumie wykorzystałam tylko po 2 plastry bo i tak torcik wyszedł wysoki ).
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , budyniem , alkoholem , kakaem i rozpuszczoną kawą .
Placki biszkoptu nasączyć ( po 1-2 łyżeczki rozpuszczonej kawy z cukrem i alkoholem. Posmarować konfiturą .
Rozsmarować na pierwszym placku krem , przykryć drugim , znów krem i tak do końca . Pokryć resztą kremu wierzch i boku torciku .
Pokruszyć jeden plaster ( odłożony - wierzchni ) kakaowego biszkoptu i posypać nim tort tak by poprzyklejało sie do kremu.
Na górze poukładać warstwę malin . Wstawić na kilka godzin do lodówki .
Przed podaniem ułożyć torcik na paterze i wokół dolnej krawędzi obłożyć malinami .
Można przed wymieszaniem kremu z kakaem i kawą odłożyć trochę białej masy do dekoracji -ale ja nie miałam już cierpliwości .
Na przyszłość - lepiej z tych proporcji robić 2 biszkopty w większych średniej wielkości tortownicach i kroić je na 2 , albo jeśli pieczemy w malutkiej to robić 2 małe torciki składające się z 3 warstw bo 4 to trochę za dużo .
A teraz podział pracy :
1)- po południu pieczemy biszkopty
2)-następnego dnia gotujemy budyń ( nadmiar mamy na deser ) i przygotowujemy płyn do nasączenia
-nasączamy biszkopty , smarujemy konfiturą , kremem - wstępnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki
3)- tort jest gotowy na trzeci dzień - kończymy dekorację i zajadamy .